Monday, 12 December 2011

Tutorial : Buat Doodle Perempuan (Simple)

ASSALAMUALAIKUM

Harini Mal nak ajar korang semua
mcm mana nak buat Doodle Perempuan 
simple punye.
Ade ke orang nak tau ye. Hehe
Tapi takpe. Sorang je yang nak tuto ni.
Tutorial ni direquest oleh Kakak sy yang 
lain emak lain bapak ni.
Blog beliau ni agak legend lah. Muaha.
Jom terjah blog beliau. Y.A

Ok. Stratight tu the point.

SEBELUM TU. Tutorial ni ekot cara Mal. So panjang sikit lah.

1st. Bukak Adobe ilustrator korang.

Tekan File ---> Tekan New

Automatic korang akan dapat pop-up mcm ni :
Tukar Width dengan Height ikut sukahati hang.
Untuk Mal, Mal just letak 
Width : 400px
Height : 400px


Lepastu Tekan OK.

Kalau nak tukar tools, tekan
 >SINI<

1st :

2nd :


 3rd :

4th :


 5th :


 6th :


 7th:
Untuk COPY whole diagram korang. Tekan
CTRL + A and CTRL + C.


Lepastu. Kalau korang rasa nak make over die lagi nanti.
Tekan FILE --> Tekan SAVE AS.
Ok? :)


8th:
Open Adobe Photoshop korang,
Tekan FILE --> NEW
Width dgn height letak lah ikut korang suke k.

Width : 200
Height : 300
Name tu Title File korang nanti
Background contents : Transparent


9th:

10th
 Lepas tekan tu (rujuk gambar), tekan je PLACE.


11th:
Tekan FILE --> Tekan SAVE FOR WEB & DEVICES
Nanti akan jadi mcm ni :
Ohya. Tengok PNG 24tu. Tekan PNG 24 untuk transparent.

Just tekan SAVE ok :)
Hasilnye : 
Ok. Yang kreatif tu. Korang MAKE OVER lah sikit doodle tu.

Lepas sy MAKE OVER. Die jadi :


Sy tau korang lagi kreatif. So

SELAMAT BERDOODLE





Xie Xie Ni because sudi baca ●ω●

3 comments:

ira shera said...

haha.. comel la iqmal.. ngeh3~

MalIqmal said...

@ira shera, hehe. Terime kaseh :)

Yasmin ♥ said...

Dikkkk ! hajat akak tercapai nihh . haha .
Thanks sgt taww . bru akak kenal AI ni .
Yeah . boleh buat rambut 4 ur doodle gune ai ! Hihih .
Thanks sgt yeee :D